Stoombad
Even nergens aan denken en lekker ontspannen. Dit kan in de sauna maar een goed alternatief is een stoombad. Vaak wordt een stoombad ook wel Turks bad genoemd naar de Turkse stoombadhuizen.
De oorsprong van het stoombad
Het stoombad komt uit de Arabische wereld. De stoombaden zijn daar onderdeel van de grote badhuizen waar de mensen zich kwamen reinigen en wassen. De stoombaden zoals wij die kennen zijn dezelfde als in de badhuizen (Hamam in het Arabisch). Ook de Romeinse Thermen lijken erg op de huidige stoombaden. Dit waren ook vochtige ruimtes waar de Romeinen kwamen genieten van de rust en ontspanning en de reiniging van de huid.
Wat is een stoombad?
Het grote verschil met een sauna is dat de lucht daar erg droog is en de lucht in een stoombad is erg vochtig. Een stoombad is een kleine ruimte waarin zich veel stoom bevindt. De temperatuur is gemiddeld zo rond de 50 °C in het stoombad. Dit samen zorgt ervoor dat er een warme mist hangt.
Wat doet het stoombad?
Mensen gaan naar het stoombad om lekker te ontspannen en tot rust te komen. In het stoombad kun je zitten of liggen als het niet te druk is. Net als bij stomen met een handdoek over je hoofd maakt een stoombad de luchtwegen schoon en los. Daardoor verdwijnt vastzittend slijm en kun je beter ademhalen.
Het stoombad werkt op condensatiewarmte. Door de hitte in het stoombad ga je condenseren. Er komt dus water op je huid te staan. Bij het condenseren komt ook warmte vrij zodat het lekker warm blijft in het stoombad.
Verschil met een sauna
Mensen gaan zowel naar een sauna als naar een stoombad om lekker te ontspannen en te genieten van de warmte. Toch zijn er een aantal verschillen tussen een sauna en een stoombad. Zo is de lucht in een sauna kurkdroog terwijl de lucht in een stoombad zeer vochtig en mistig is. Een ander verschil is de temperatuur.
Waar de temperatuur in een stoombad ongeveer rond de 50 °C blijft wijst de thermometer in een sauna eigenlijk altijd een temperatuur van boven de 80 °C aan. Ook de sfeer is anders in een sauna. Waar je in een stoombad door de mistige lucht weinig tot niets kunt zien is de lucht in de sauna helder.
Afkoelen
Omdat de temperatuur in een stoombad vele malen hoger is dan de lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius stijgt de lichaamstemperatuur langzaam maar zeker naar de 40 °C. Het is daarom ook absoluut noodzakelijk dat je een tijdje in het stoombad afwisselt met een periode van afkoeling in een koud bad en rustperioden.
Anders blijft de lichaamstemperatuur gedurende een lange tijd te hoog en dit kan flinke gezondheidsrisico’s opleveren.