koolhydraten voeding joysport blogheader

Koolhydraten: een snelle energieboost of duurzame energie?

koolhydraten voeding joysport blogheader

Voeding is energie. Deze energie haalt je lichaam uit onder meer de koolhydraten die in je eten zitten. Koolhydraten worden in je lichaam omgezet in glycogeen. Dit stofje zit wordt opgeslagen in je spieren en de hoe meer je ervan hebt, hoe langer en meer je kunt sporten. Koolhydraten zijn er grofweg in twee varianten: snelle en langzame. In deze blog een beetje meer informatie over deze energieleverancier van je lichaam.

Snelle energieboost

Snelle koolhydraten worden zo genoemd omdat ze snel energie leveren. Dit komt doordat ze makkelijker door het lichaam zijn om te zetten in glycogeen dan de langzame variant. Sneller omzetten is sneller energie. De snelle koolhydraten – eigenlijk enkelvoudige koolhydraten genoemd – zitten vooral in suiker en vormen van zoet eten. Daarom zijn veel sportdrankjes of gels zo zoet. Voorbeelden van voedingsproducten die snelle suikers bevatten zijn:

  • Suiker (in vele vormen)
  • Wit brood
  • Koeken
  • (Zoete) snacks
  • Zoet fruit zoals een rijpe banaan

Het ene product bevat natuurlijk iets meer dan het andere en dit zijn niet de enige etenswaren die enkelvoudige koolhydraten bevatten. Als je op internet zoekt, vind je nog veel meer lijsten.
Dit type koolhydraat is vooral geschikt voor een snelle boost bij een korte intensieve inspanning. Bijvoorbeeld een kort potje tennis of halfuurtje mountainbiken. Je moet wel oppassen dat je niet te veel suikers neemt en dat je ze daadwerkelijk verbrandt. Als je de suikers niet verbrand, zet het lichaam ze om in vet.

Duurzame energie

Met duurzame energie wordt geen stroom (elektriciteit) bedoeld, maar energie die je lichaam langere tijd ondersteund. Tegenover enkelvoudige koolhydraten heb je meervoudige koolhydraten. Je lichaam laat de energie over een langere periode los in je bloed en spieren, daarom heb je er ook lang profijt van. Producten met langzame koolhydraten zijn onder andere:

  • Volkoren brood en pasta
  • Havermout
  • Aardappelen
  • Noten
  • Groente

Langzame koolhydraten zijn dus meer geschikt voor een lange inspanning zoals een lange fietsrit, volledige dag hiken of survivalrun van meer dan twee uur. Ideaal voor duursporters.

Meer blogs

Dit was de basis van koolhydraten. Ik hoop in de toekomst meer te kunnen schrijven over voeding. Voor nu kun je een kijkje nemen bij de andere blogs! Ik sta ook open voor gastblogs. Dus stuur me een berichtje op joy-sport.nl/contact en ik plaats je artikel graag.