sauna blog header

Blessures vermijden en sneller herstellen dankzij ijsbaden en sauna’s: feit of fictie?

sauna blog header

Als sporter wil je blessures zo goed mogelijk vermijden. Ook doe je er alles aan om sneller te herstellen. De één gebruikt eiwitshakes, de ander foamrollers en weer een ander massages. Er zijn vele methoden die je herstel schijnbaar bevorderen. Van sauna’s en ijsbaden heb je vast ook wel eens gehoord, maar helpt dit echt? Ik wilde het zelf ook graag weten. Dit is wat ik heb gevonden.
Het eerste wat me opviel, is dat er veel tegenstrijdige beweringen zijn. Daarna ging ik me richten op onderzoeken. Ook deze blijken niet unaniem te wijzen naar één antwoord. Hieronder de voordelen van zowel ijsbaden als sauna’s.

IJsbaden

Je hebt ze vast wel eens gezien bij sportevenementen: ijsbaden. Direct na afloop van een evenement spring je in een grote bak met koud water. Tennisser Andy Murray is veelgebruiker en dankt naar eigen zeggen zijn Wimbledon-zege mede aan ijsbaden. De gedachte hierachter is dat de vrieskou je immuunsysteem activeert. Hierdoor start je diverse fysiologische processen in het lichaam en dit bevordert het herstel. Kou zorgt er ook voor dat je bloedvaten vernauwen waardoor er een hogere bloeddruk ontstaat.
Een nieuwe variant op het ijsbad is de ijssauna. In deze sauna zit je maximaal drie minuten in -110 graden Celsius. Je krijgt een behandeling met extreme kou waardoor je lichaam zou resetten. Ook hierover zijn onderzoeksresultaten wisselend. Op nos.nl vind je een leuk artikel over de zogenaamde ijssauna’s.

Sauna’s

Er is een andere groep die gelooft in het verbeteren van de gezondheid door middel van warmte. Deze groep gaat graag naar de sauna (ja, wie niet!). Maar hoe werkt dit precies? Wanneer je je lichaam blootstelt aan warmte gaan je poriën open staan en wil je lichaam gaan afkoelen door te zweten. Op die manier reinig je je lichaam ook. Daarnaast zetten je bloedvaten uit en wordt de doorbloeding van spieren beter. Afvalstoffen voeren daardoor sneller af en dit komt uiteindelijk het herstel ten goede. Een derde voordeel heeft te maken met je ademhaling. In een sauna ga je door de hoge luchtvochtigheid meer energie steken in ademen. Hiermee train je ademen onder grotere stress. Wat indirect een gezondheidsvoordeel oplevert.

IJsbad, sauna of geen van beide?

De tennisbond heeft in dit artikel een onderzoek van Leender et al. aangehaald waarin diverse onderzoeken naast elkaar worden gezet over zowel ijsbaden als warme baden. De conclusie was dat er bijna geen merkbaar verschil is tussen beide soorten en dat geen van de methoden merkbaar het herstel verbetert. Het optrede herstel was met name te danken aan je mindset. Ik sluit me graag aan bij de conclusie: doe waar jij je goed bij voelt! Voel jij je beter bij een warm bad dan een ijsbad? Pak dan een sauna actie en ‘werk hier aan je gezondheid’.