ochtendloper

Geen ochtendloper? Echt wel: 5 tips om te starten met hardlopen in de ochtend!

ochtendloper

Stiekem weten we wel dat hardlopen in de ochtend vele voordelen heeft. Je voelt je fitter en begint je dag actiever. Maar hoe begin je er mee? In deze blog geef ik je vijf simpele maar sterke tips zodat jij morgen nog kunt starten met hardlopen in de ochtend.

  • Tip 1: Leg je spullen de avond vooraf klaar
  • Wanneer je loopkleding klaarligt, kun je vanuit je bed meteen in je hardloopkleding stappen. Als je in de ochtend je hardloopkleding nog moet zoeken, verslapt je motivatie erg gauw. Het uit de weg gaan van obstakels zal je helpen je doelen te bereiken.

  • Tip 2: Heb een doel
  • Hiermee bedoel ik een doelafstand, route, trainingsvorm of langere termijndoel. Dit geeft je de motivatie om je training ook écht te doen. Onthoud: motivatie is het herinneren van doelstellingen. Zelfs de meest ervaren en best getrainde lopers hebben wel eens geen zin om te gaan hardlopen. Een doel geeft je die stok achter de deur om het toch te doen.

  • Tip 3: Bereid je ontbijt voor
  • Probeer waar mogelijk je ontbijt niet dezelfde ochtend nog te maken, maar ook al eerder klaar te zetten, net als je kleding. Met het ontbijt bedoel ik zowel hetgeen dat je voor en na het hardlopen eet. Mijn advies voor het sporten is een heel licht en gemakkelijk te verteren ontbijt. Eén banaan of één smoothie. Dit is iets dat je bloedsuikerspiegel prikkelt, maar niet zwaar op de maag ligt. De tijd tussen het eten en hardlopen is namelijk erg kort. Je lichaam kan het eten zo snel niet verteren. Na het sporten mag je jezelf belonen met een lekker ontbijt. Dit helpt het spierherstel en vult je energie weer aan.

  • Tip 4: Doe een goede warming-up
  • Eerlijk is eerlijk, je lichaam staat nog enigszins in de slaapmodus als je nog maar een halfuurtje wakker bent. Daarom is het belangrijk om in de ochtend iets meer aandacht te besteden aan je warming-up dan je zou doen wanneer je in de avond loopt. In de avond is je lichaam namelijk al de hele dag actief geweest. Daarom zijn je spieren los en doorbloed. Jog in de ochtend bijvoorbeeld een halve kilometer verder voordat je de training echt begint of voordat je begint met rekken en strekken.

  • Tip 5: Luister naar je lichaam
  • De ochtend is aangebroken en je bent onderweg; goed gedaan! Merk je dat het hardlopen toch niet zo prettig gaat als gehoopt? Geef dan toe aan je lichaam. Het is niet erg om een training over te slaan of in te korten.

Dikke bonus!

Je metabolisme heeft een flinke slinger gekregen door het hardlopen, daarom verbrand je de hele dag door meer calorieën dan je zou doen wanneer je pas ’s avonds zou trainen. Dat is een dikke bonus die het hardlopen in ochtend je ongemerkt cadeau doet!
Ik hoop dat deze vijf tips je helpen om te gaan hardlopen in de ochtend. Succes!