Op zoek naar een gratis hardloopapp? 4 tips voor apps op je smartphone!

strava app foto blog header

Wil je kijken of je verbetert? Bijhouden waar je hebt gelopen? Of jezelf stiekem vergelijken met anderen? Dan wil je graag je activiteiten registeren. Het ‘tracken’ van je sportactiviteiten doe je met een gadget die over GPS beschikt. Hiervoor je kun je een sporthorloge aanschaffen, maar je smartphone kan dit ook! In deze blog een overzicht van vier superhandige en gratis hardloopapps.

  • Runkeeper

Runkeeper is een erg populaire applicatie specifiek voor hardlopen. Het biedt simpele trackingmogelijkheden zoals tijd, afstand en calorieën en geeft deze mooi weer. Daarnaast heeft Runkeeper veel opties om je account te koppelen met andere social media en apps zoals Garmin Fitbit. Voeg ook je vrienden toe en volg hun activiteiten zodat je extra gemotiveerd blijft. Ben je een muziekliefhebber, dan is Runkeeper misschien ook een hele fijne hardloopapp. De app heeft namelijk muziekintegratie, waardoor je je muziekapp er niet naast hoeft te draaien. Tot slot is er nog een stemcoach die je tijdens het lopen een melding kan geven van de gelopen tijd of afstand.

  • Runtastic

De naam Runtastic is eigenlijk te kort door de bocht voor de app. Je kunt niet alleen je hardlooptochten registreren, maar ook diverse andere sporten bijhouden zoals fietsen en je activiteiten in de sportschool. Je hebt beschikking over de standaard informatievelden zoals tijd, afstand, tempo en verbrande calorieën. Doe je meer dan alleen hardlopen, dan is dit wellicht de meest prettige optie.

  • Strava

Strava is voornamelijk populair onder wielrenners, maar ook voor hardlopen is Strava zeer geschikt. Je hebt redelijk veel tracking en analyse-opties, maar Strava staat vooral bekend om de segmenten. Dit zijn stukjes weg of terrein waarover een ranglijst wordt gemaakt. Ben je over een traject gelopen, dan kun je jouw tijd vergelijken met anderen die hier ook langs zijn gelopen. Pas op, dit werkt erg verslavend. Je wilt je hierdoor tijdens elke loop meten met anderen.

  • Endomondo

Endomondo richt zich vooral op de beginnende hardloper. De opties voor tracking zijn niet super uitgebreid, maar wel erg gemakkelijk te gebruiken. De menu’s zijn ook heel overzichtelijk. Endomondo heeft standaard schema’s ingebouwd, dus als je net begint met lopen kun je ervoor kiezen om een schema aan te houden om een bepaald doel te halen.

Alle apps hebben ook de mogelijkheid om een betaalde versie te kopen of aankopen te doen in de app. Hierdoor krijg je toegang tot meer opties voor bijvoorbeeld analyse. Ik adviseer om elke app eerst gratis te proberen. De gratis variant heeft vaak al heel veel mogelijkheden om mee aan de slag te gaan. Succes!